fredag 26 juni 2009

Vad får du för känsla?Här ovan för soffan har jag lovat att mannen ska få sätta upp ett älghorn.Men kasnke kan passa endå efter som elefanten bär på horn på tavlan.Åter står o se när det är uppe ;)


Vilken inredningsstil i detta rum skulle ni säga av dessa alternatvi här nedanför?
Alla tycker ju olika så spännande och höra era ord !


50-talet

Efter de mörka krigsåren så var det dags att liva upp saker och ting och vad är bättre då än att använda lite färg? Och detta var precis vad man gjorde på 50-talet. Detta var anledningen till att 50-talets inredning fick en färgrik stil. Under 50-talet så började man oxå massproducera möbler och det var en annan del i inredningsutvecklingen. Möbler som förut hade varit dyra skönk i pris samtidigt som utbudet ökade.En personlig favorit dök upp här - stora ytor i köken ihop med förvaringsutrymmen. Starka färger och skinande krom användes ofta.

60-talet.
Ord som skulle beskriva den här tidens inredning är ord som, uttryck, kärlek, musik och frihet. Designen var nyskapande och nyskapande.
Inredningen i de flesta hem på 60-talet var en blandning av möblemang från olika tidsperioder. LP-spelaren, som var ett absolut måste, gick varm medan den snurrade den senaste popplattan på hög volym.
Öppna planlösningar var på tapeten och inte så sällan kunde t.ex vardagsrum och matsal kombineras till ett enda stort rum. Färg-TVn hade börjat bli ett inslag i hemmen.Designen på lamporna är kreativa och ser ut som nått rymdskepp som landat. Vanliga stolar har ofta spindelformade ben i krom.

Gustaviansk stil
Denna stil är en försvensad variant av nyklassicismen och har ursprunget från kung Gustav III. Han styrde Sverige från 1771 till 1792. Kungen hade en väldig passion för kultur och arkitektur, vilket medförde att dessa områden blomstrade under hans regeringstid.
Från mitten av 1700-talet började man gräva ut de gamla grekiska ruinerna runt t.ex Herculaneum och Pompeji. Dessa ruiner dolde enorma mängder av fornlämningar, arkitektur och kulturella dyrgripar. De här utgrävningarna gjorde att man helt plötsligt började intressera sej för den äldre grekiska kulturen. Här föds den Gustavianska stilen
Klassiska svenska symboler som lejon, änglar och olika växtligheter började användas precis som dekorativa motiv som bandrosetter, medaljonger, urnor, festonger och kolonner.

Asiatisk inredning
Hur inreder man sitt hem till att bli asien inspirerat? Är det bara att slänga upp en och annan asien inspirerad tavla, köpa några porslisurnor och så var det klart? Här kommer lite fler tipps på vad du bör använda dej av.
När du går och väljer möbler du vill ha så tänk på att skaffa dej möbler i mörka träslag, det hjälper dej att höjja känslan av att inredningen är asien inspirerad. När du sen börjar tänka gardiner och hur du ska göra med dina fönster så skaffa gärna träpersienner och/eller djupröda draperier. Något annat som passar alldeles utmärkt i en asiatisk inredning är olika former av lackarbeten och givetvis inredningsdetaljer av rotting och bambu. Vilka tyger ska man använda sej av då? Jo gärna råsiden och bomull med blommönster på. Och som färgval bör man föredra rött, svart och blekrosa. När du kommit så långt med din inredning att det bara är detaljerna kvar så glöm inte blommorna! Gärna orkideér & nejlikor, det kommer höjja din asien känsla på inredningen markant. Och som pricken över i så köper du till sist en eller ett par mönstrade porslinsurnor och din asiatiska inredning är färdig.

Skärgårdsstil
Liksom i flera andra stilarna inom inredning så hör man på namnet vad det innebär. I Skärgårdsstilen så tar man in det marina temat i inredningen. Här använder man sig mycket av blått och vitt.
Men även andra naturfärger passar bra som t.ex sandfärg. Traditionell skärgårdstil innebär även att man använder sig av andra detaljer som drar tankarna till tång och hav. I handeln finns många sådana detaljer att köpa som ljuslyktor i form av fyrtorn, stora snäckor och fiskenät.
På auktioner och på annonssidor finns mycket av den varan också. Men inget hindrar heller att man hämtar egen inredning från naturens egna lager. Varför inte ta en promenad utefter en strand för att plocka och skapa egna personliga inredningsdetaljer?

Shabbychic

Vitt, vitt vitt, det är nyckelorden! Antika möbler med lätt avskavd yta, lite nött och slitet. Tänk snittblommor, stora pastellfärgade rosor och pioner! Mycket kvinnlig inredning i vita och ljusa pastellfärger. Men även "rostiga" inredningsdetaljer som för tankarna till lantlig fransk inredning. Fynda från loppmarknader, det andra kasserat är som mest intressant för en "shabbychic". Stilen kommer från England med inspiration även från USA och Frankrike.
Inspirerande bloggar hittar du på Annas hus på landet, Himla rum, Shabbychic.nu

Lantligt
De flesta av oss har en längtan till landet, till det som var förr. Naturen ger oss lugn och ro, vem tänker inte på ett öppet sommarfönster med en blomsteräng utanför? Blommor är en given detalj i den lantliga inredningen. Trä är ett givet material, både vad gäller golv, väggar och möbler. Givetvis passar antika möbler eller nygjorda kopior. Men kom ihåg att handgjorda möbler/detaljer passar bäst, bättre lite slitet och använt än skinande nytt och fläckfritt. Långa tjocka gardiner vars funktion är att hålla kylan borta förstås, liksom filtar och kuddar framför en mysig kamin eller öppen spis. Färgerna kommer från naturen, mjuka jordnära toner blandas med växtliga gröna nyanser. Blomstermotiv på textiler och tapeter, liksom rutor och randigt. Köket är husets hjärta med målande paneler och vitrindörrar, och med det stora matbordet i centrum.

Här kan du hitta produkter för att passa stilen: Dansk lantlig design

New England
Stilen är hämtad från områdena kring Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire och Rhode Island. Här i Sverige så förknippar vi stilen med fyrar, mässing, signalflaggor, sjömärken och stjärnor och ränder som kommer från amerikanska flaggan. Lite likt vår egen skärgårdsstil. Ljusa färger på väggar och textilier, liksom mörka träslag. Det ska dofta tjärade fartyg och föra tankarna till ett strandhus på Cape Cod. Stilen är avskalad och enkel, med renhet och en påminnelse om Amerikas historia.

Härintill: Lampan General från EM.

Feng Shui
Betyder "vind och vatten" på kinesiska. Här handlar det om att skapa balans mellan människan och omgivningen. Feng Shui kom till för över 3000 år sedan och kommer från Asien. Den är baserad på en Taoistisk naturfilosofi och kan beskrivas som konsten att planera utrymmen så att själen får ro och kan existera i harmoni med naturen. Stilen innehåller bland annat Yin-Yang och teorin om de fem elementen. Enligt filosofin är "chi", kosmisk energi, det som ger saker och ting liv. De fem elementen trä, jord, metall, eld och vatten är vad som bildar denna "chi". Genom att placera inredning på ett sätt som skapar ett naturligt chi-flöde kommer man i balans.

Här kan du läsa mer om hur du skapar harmoni rum för rum när du inreder med Feng Shui: Feng Shui, rum för rum


Art deco (20-tal)
Stilen sträcker sig från 20-talet till sent 30-tal. Direkt översatt från franskan betyder "art deco" dekorativ konst. Bakom oss ligger kriget och framtiden ser ljus ut. Massmarknad och masskonsument blir en ny företeelse. Samhället elektrifieras. Det moderna samhället har kommit. Art deco kan sägas vara en protest mot massproduktionen och istället ville man lyfta fram den artistiska förmågan i konsten, designen och inredningen. Populära motiv hämtades från Orienten och det antika Grekland och Rom.
Inredning i art deco, präglades av sicksack-mönster och blixtar, gemometriska motiv, enfärgade tyger eller tapeter. Golven var ofta parkettgolv, linoleumgolv i abstrakta mönster eller svartvit-rutig vinyl. Kvinnofigurer användes i lampdesign, lampor i krom var populärt. Färger som var vanliga var silver, svart, krom, gult och rött. I sovrum och vardagsrum lite mer dämpade färger i beige och grönt.

Postmodernism (80-tal)
Kritiserandet av modernism. Mångkulturell stil där man blandade från olika epoker och stilar, eller använde äldre tiders stilar med ett nytt innehåll. Skönhet blev lika viktigt som funktion, uttrycket blev "den nya sensualism". Färgstarka individuella uttryck, exklusivt och lekfullt, dekorativt överdåd, formexperiment och materialblandningar. Älgskinnsstolar och betongmöbler var exempel på 80-talsdesign.
Minimalismen överförs till inredningen, alla personliga uttryck eliminerades till förmån för enkla former och en kal, vit inredning. Släta ytor, prylfritt och med kvadratiska former. Gärna svarta detaljer och få accessoarer.

Designers: Börge Lindau, Jonas Bohlin, Mats Theselius

2 kommentarer:

Anonym sa...

Snyggt tycker du har fångat lite av afrikanskt i det hela också.

Britt sa...

Jag håller med Jasmin att du har fångat lite av det afrikanska stilen. Soffan var snygg i modellen, men jag är tokig i vitt så jag skulle ha klätt om den och målat den vit. Tråkigt med din kamera och allt annat elände som du haft på kort tid.

Vill påminna dig om att du har någoting att hämta hos mig i inlägget igår.

Ha en skön helg
Kramis Britt